BEÜ, Uluslararası İşbirlikleri Ağına Barcelona’yı da Ekliyor

Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, üniversite temsilcileri ve yükseköğretim kalite uzmanlarıyla bir dizi görüşme yapmak üzere 11-15 Temmuz tarihleri arasında İspanya’nın Barcelona şehrinde ikili görüşmelerde bulundu. Türk ve İspanyol yükseköğretim ve kalite güvencesi sistemlerinin tartışıldığı ve karşılaştırmalı olarak ele alındığı ziyarette BEÜ ile Barcelona’nın saygın üniversiteleri arasında yeni işbirliklerine zemin hazırlandı.

Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer Portekiz ziyareti kapmasında; İspanya’nın saygın yükseköğretim kalite güvence ajanslarından olan AQU (Catalan University Quality Assurance Agency – Katalan Üniversite Kalite Güvence Ajansı)’nı, Barcelona’nın önde gelen yükseköğretim kurumlarından Pompeu Fabra (UPF) ve Ramon Llull Üniversitelerini (URL) ve İspanya’nın en büyük ve köklü üniversitesi olan Barcelona Üniversitesi (UB)’ni ziyaret etti.

Ziyaretin ilk bölümünde, 2016 yılında Times Higher Education üniversiteler sıralamasında dünyada 15. sırada bulunan ve sahip olduğu araştırma altyapısıyla İspanya üniversiteleri arasında birinci, Avrupa üniversiteleri arasında ilk 20 içerisinde yer alan Pompeu Fabra Üniversitesi (UPF) ve BEÜ arasında yapılan ikili görüşmelerde kısa ve orta vadeli öğretim üyesi değişimleri, ortak araştırma projeleri yürütülmesi ve mühendislik, sağlık bilimleri ve iktisadi ve idari bilimler alanlarında öğrenci değişimleri yapılması kararlaştırıldı. Toplantı sonrasında BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer ve UPF Rektör Yardımcısı Prof. Josep Ferrer Riba birbirlerine çeşitli armağanlar takdim etti.

Ziyaretin ikinci gününde ise Rektör Özer, Ramon Llull Üniversitesi (URL) Rektör Yardımcısı Dr. Carlo Marla Gallucci Calabrese ile bir araya geldi. Toplantıda yükseköğretimde teorinin yanı sıra pratiğe büyük önem veren URL ve BEÜ arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişiminin sağlanması, ortak araştırma projeleri yürütülmesi ve Erasmus+ anlaşmalarının imzalanması için zemin hazırlandı. Toplantıdan sonra Rektör Özer, Prof. Calabrese’e çeşitli hediyeler verdi.

Aynı gün Katalan Üniversiteleri Kalite Güvence Ajansı (AQU)’nı ziyaret eden Rektör Özer, ajans başkanı Prof. Josep Joan Moreso ile görüştü. Toplantıda BEÜ’nün AQU ile yükseköğretim kalite güvencesi konusunda işbirliği içinde olması ve irtibatı sürdürmesi kararlaştırıldı. Görüşme sonrasında birbirlerine çeşitli hediyeler takdim eden Prof. Özer ve Prof. Moreso, toplantı sonrasında öğle yemeğinde bir araya geldi.

Ziyaretin üçüncü gününde ise 60.000’in üzerinde öğrencisiyle İspanya’nın en büyük ve 560 yıllık geçmişiyle en köklü üniversiteleri arasında bulunan Barcelona Üniversitesi (UB) ile yapılan görüşmelerde mühendislik, sağlık bilimleri ve temel bilimler alanlarında araştırmacı ve öğrenci değişimleri, yaz okulu kapsamında uluslararası öğrenci değişimlerinin yanı sıra diyabet ve obezite merkezleri arasında yapılacak işbirliklerinin de temelleri atıldı. Görüşme sonrasında Rektör Özer ve UB Rektör Yardımcısı Prof. Maria Callejon birbirlerine çeşitli armağanlar takdim ettiler.

Barcelona ziyaretinin oldukça verimli geçtiğini ifade eden BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, bu kısa süreli ziyarete uluslararasılaşma adına büyük adımlar atıldığını ve Barcelona’nın da artık BEÜ’nün her geçen gün genişleyen uluslararası işbirlikleri ağına dâhil olduğunu ifade etti. Rektör Özer şunları söyledi: “Bilindiği üzere uluslararasılaşma BEÜ’nün öncelikleri arasında ve bu alanda kendimize hedefler belirliyor, bu hedefleri gerçekleştirme yolunda önemli adımlar atıyoruz. Hedefimiz tüm Avrupa ülkelerini işbirlikleri ağımıza eklemek. Barcelona’da bulunan saygın üniversitelerle Erasmus+ ve işbirliği anlaşmalarının imzalanmasına ve yükseköğretim kalite ajansıyla önemli işbirliklerine zemin hazırlayarak İspanya’dan ayrılıyoruz. Uluslararasılaşma alanında üniversitemizin son zamanlarda attığı adımlar dikkat çekicidir. Amacımız kısa sürede uluslararası öğretim üyesi sayımızı 100’e, uluslararası öğrenci sayımızı ise 1000’e çıkarmaktır. Uluslararası öğrenci ve öğretim üyesi başvurularında kaydedilen büyük artışlar bu hedeflerimize kısa sürede ulaşacağımızın göstergesidir. Barcelona üniversiteleriyle yapılacak yeni işbirliklerinin üniversitemize hayırlı olmasını diliyorum.”